Șef Seviciu: Comisar șef de poliție LUPU NICOLETA VICTORIA

     Datele de contact ale Serviciului Cazier Judiciar, Statistică și Evidențe Operative cu sediul la Inspectoratul de Poliție Județean Mehedinți:

    Telefon: 0252305250, interior 20250

   Telefon Secretariat: 0252305245

   Fax: 0252333028

e-mail: cazier@mh.polițiaromana.ro

Adresa: strada Carol I, nr. 75, Drobeta Turnu Severin

 

I M P O R T A N T 

MARTI 24.12.2024 între orele 08:30 - 12:00 și 14:00 - 15:00

MIERCURI 31.12.2024 între orele 08:30 - 12:00 și 14:00 - 15:00

 

       Programul de lucru cu publicul  la ghișeele pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar și a certificatelor de integritate comportamentală de pe raza județului Mehedinți se desfășoară după următorul program:

1. La  sediul I.P.J. Mehedinți -  Serviciul Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţe Operative, din str. Drobeta Turnu Severin, B-dul Carol I , nr. 75, la parterul clădirii Serviciului Rutier

               LUNI, MIERCURI, JOI între orele: 08:30 -  12:00 și 14:00 -  16:00

               MARTI  între orele: 10:00 -  14:00 și 16:00 -  18:00

               VINERI  între orele: 08:30 -  12:00

         2.  Orșova, str. Portile de Fier , nr.20

              LUNI-VINERI, între orele: 09:00 –  12:00

         3.  Baia de Aramă, str. Tudor Vladimirescu nr. 4

              LUNI-VINERI, între orele: 08:00 –  11:00

         4.  Strehaia, Str. Decebal, nr. 1

              LUNI-VINERI, între orele: 08:30 –  12:00  

         5. Vînju Mare, str. Nicolae Balcescu , nr. 15

              LUNI-VINERI, între orele: 9:00 –  12:00

    Informaţii utile privind documentele de cazier

    Începând cu data de 01.02.2023 a fost creată facilitatea eliberării certificatului de cazier judiciar în format electronic.

   Certificatul de cazier judiciar poate fi obtinut online, prin platformele ghiseul.ro si hub.mai.gov.ro de catre persoanele fizice de cetatenie romana.

    Cetățenii au la dispoziție două mecanisme de acces pentru obținerea certificatului de cazier: direct prin autentificarea în portalul hub.mai.gov.ro sau prin accesarea GHISEUL.ro, cele două platforme fiind interconectate.

    Mecanismele de obținere a certificatului de cazier judiciar electronic:

  • prin intermediul platformei www.ghiseul.ro, pentru utilizatorii care sunt înregistrați sau doresc să se înregistreze în platformă. Solicitarea cazierului se face urmând procedura de validare a identității electronice folosind un card bancar înrolat 3D Secure, emis de o instituție bancară din România. În urma validării, aceștia vor fi redirecționati către platforma HUB.MAI.GOV.RO, pentru completarea online a cererii tip.
  • prin platforma HUB.MAI.GOV.RO, pentru utilizatorii care nu sunt înregistrați în GHISEUL.RO sau nu dețin un card bancar emis de o instituție bancară din Romania. Solicitanții vor completa un formular disponibil în platformă, iar pentru a li se stabili cu certitudine identitatea, se vor prezenta fizic, o singură dată, la unitățile de poliție care eliberează certificate de cazier,  urmând ca în cursul acestui an certificarea identității să poată fi făcută la toate instituțiile MAI care oferă servicii publice.

     După validarea contului, pentru eliberarea certificatului de cazier, cetățenii vor accesa secțiunea „servicii”, vor selecta motivul solicitării dintr-o listă disponibilă, vor trimite cererea precompletată deja cu datele de stare civilă, iar sistemul va genera automat certificatul de cazier judiciar, semnat electronic.  

     ATENŢIE: Certificatul de cazier judiciar astfel obţinut este valabil numai în format electronic.

 

     Vă informăm că, începând cu data de 01.07.2021, nu mai este necesară prezentarea la ghișeu a cererii pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar/ integritate comportamentală pentru persoane fizice, cetățenii putând obține documentele mai sus menționate prin prezentarea la ghișeu a actului de identitate.

      Prezentarea pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar/integritate comportamentală se va face la ghișeu, conform pragramului de lucru cu publicul menționaț mai sus. Nu se admit cereri depuse pe adresa de e-mail cazier@mh.polițiaromana.ro, întrucât prevederile legale în materie permit ridicarea certificatului de cazier judiciar/integritate comportamentală NUMAI PERSONAL (art. 28 alin.(1) din Legea nr. 290/2004), prin ÎMPUTERNICIRE NOTARIALĂ sau de către AVOCAT în baza împuternicirii avocațiale (art.31 alin.1 lit.(a) din Legea nr. 290/2004), iar procedura de lucru privind cererile depuse prin mijloace elecronice încă nu a fost stabilită, conform prevederilor art.28 alin.(4) din Legea nr. 290/2004.

     Având în vedere prevederile Legii nr. 267/2021 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea unor acte normative, se interzice instituțiilor publice și organelor de specialitate ale administrației publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituții publice sau organe de specialitate ale administrației publice centrale.    

     Potrivit Regulamentului UE 2016/1191 al Parlamentului European și al Consiliului din 6 iulie 2016 privind promovarea liberei circulații a cetățenilor prin simplificarea cerințelor privind prezentarea anumitor documente oficiale în Uniunea Europeană si de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1024/2012 se pot elibera, la cerere formulare standard multilingve cetățenilor români ce nu au mențiuni în cazierul judiciar. Formularele standard multilingve se atașează certificatului de cazier judiciar tradus pentru a fi folosite în statele membre ale UE numai în scopul pentru care au fost eliberate.

 

    OBŢINEREA CERTIFICATULUI DE CAZIER JUDICIAR DE CĂTRE PERSOANA FIZICĂ

    Pentru a obţine un certificat de cazier judiciar, orice persoana fizică cu capacitate de exercițiu restrânsă (minor 14-18 ani) sau deplină (peste 18 ani), se prezintă la orice subunitate de poliție în care există ghișeu pentru cazierul judiciar, cu următoarele documente:
     -  actul de identitate (cartea de identitate, buletinul de identitate, paşaport, cartea de identitate provizorie, certificat de înregistrare a cetăţenilor U.E., titlul de călătorie, carte de rezidenţă, carte de rezidenţă permanentă, permis de şedere temporară sau permanentă, legitimație de ședere temporară, carnetul de identitate-pentru cetățenii străini), aflat în termen de valabilitate, în original;

    În situaţia în care certificatul de cazier judiciar se solicită pentru un minor de până la 14 ani, acesta se poate obține de către părinte/tutore, sau de către un împuternicit al acestora.
    Acte necesare:
  - actul de identitate al părintelui/tutorelui, în original;
   -  certificatul de naștere al minorului, în  original;

       În situația în care la ghișeul pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar se prezintă  AVOCATUL sau UN  ÎMPUTERNICIT AL PERSOANEI FIZICE, acestuia i se solicită:

     -  actul de identitate al avocatului/ al împuternicitului (cartea de identitate, buletinul de identitate, paşaport, cartea de identitate provizorie, certificat de înregistrare a cetăţenilor U.E., titlul de călătorie, carte de rezidenţă, carte de rezidenţă permanentă, permis de şedere temporară sau permanentă, legitimație de ședere temporară, carnetul de identitate-pentru cetățenii străini), aflat în termen de valabilitate, în original;

     -  procura notarială sau împuternicire avocațială, în original

                                      sau

     -  procura notarială autentificată în limba română, în original  sau procura notarială încheiată în străinătate în altă limbă decât în limba română, în original care trebuie tradusă de un traducător autorizat în România. Procurile încheiate în străinătate vor fi autentificate prin misiunile diplomatice sau ofiicile consulare ale României ori de către un notar, cu respectarea cerințelor legalizării actelor oficiale străine. Procurile întocmite în Republica Moldova sau de ambasadele Republicii Moldova, în limba română, sunt acceptate ca valabile fără vreo altă supralegalizare. Conţinutul procurii trebuie formulat în termeni clari, din care să rezulte persoana care a fost mandatată, scopul şi durata mandatului.
 

    Având în vedere modificările aduse Legii nr. 290/2004, privind cazierul judiciar, certificatul de cazier judiciar solicitat de persoanele care sunt cetăţeni ai unui stat membru, altul decât România, nu mai poate fi eliberat în termenul general de 3 zile, ci va fi eliberat potrivit dispozițiilor art. 30 din Legea nr. 290/2004, respectiv în cel mult 10 zile de la data primirii extrasului din cazier judiciar transmis de statele membre ai căror cetățeni sunt solicitații. La certificatul de cazier judiciar se ataşează şi extrasul din cazierul judiciar al statului membru de cetăţenie în situația în care deţin informaţii cu privire la condamnarea acestora pe teritoriul statului lor.

    La momentul operaționalizării sistemului centralizat pentru determinarea statelor membre care dețin care deţin informaţii privind condamnările resortisanților ţărilor terţe şi apatrizilor (ECRIS-TCN), procedura se va aplica și în cazul resortisanților unei țări țerte care solicită certificatul de cazier judiciar.

 

    În vederea eliberării certificatului de cazier judiciar, persoana fizică se poate prezenta la orice unitate sau subunitate de poliție din țară, în care există ghișeu de cazier judiciar, indiferent de locul de naștere al solicitantului.


    OBŢINEREA CERTIFICATULUI DE CAZIER JUDICIAR DE CĂTRE PERSOANA JURIDICĂ

     Categorii de persoane juridice române și străine care pot solicita eliberarea certificatului de cazier judiciar:

a) societate în nume colectiv;

b) societate în comandită simplă;

c) societate pe acţiuni;

d) societate în comandită pe acţiuni;

e) societate cu răspundere limitată;

f) instituții cu personalitate juridică;

g) organizații cu personalitate juridică;

h) asociații cu personalitate juridică;

i) orice alt organism care are personalitate juridică.

      Persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor familiale și  întreprinderilor individuale înființate conform O.U.G. 44/2008 , nu li se poate elibera certificatul de cazier judiciar pentru persoane juridice , neavând personalitate juridică.

     Având în vedere aceste aspect, acestor solicitanți li se poate elibera certificat de cazier judiciar doar pentru persoane fizice.

      Pentru a obţine un certificat de cazier judiciar, se depune de către persoana juridică prin reprezentant legal sau prin persoana împuternicită, la orice subunitate de poliție la care funcţionează ghișeu de cazier judiciar următoarele:

  •  cererea tip ( Anexa 35 din H.G. nr. 345/2010) motivată, completată cu datele de identificare ale persoanei juridice;

      -     actul de identitate în original al persoanei care depune documentele;

      -     împuternicire persoană juridică ( Anexa 38, din H.G. nr. 345/2010) care se va completa și va însoți în mod obligatoriu toate cererile pentru  persoanele juridice  in cazul prezentarii la ghiseu al unui imputernicit al reprezentantului legal;

         -   actul ORIGINAL care face dovada calității de persoană juridică ( actul de constituire / înființare (hotărâre judecătorească definitivă,  Hotărâre de Guvern, Ordonanță de Guvern, lege, etc.) / certificatul constatator – forma detaliată - eliberat conform Legii nr. 26/1990 de Oficiul Național pentru Registrului Comerțului (nu mai vechi de 6 luni)) în original;

 

        În cazul persoanelor juridice se prelucrează următoarele date de identificare:

  • Codul unic de identificare;
  • Denumirea persoanei juridice;
  • Codul fiscal;
  • Numărul de ordine în registrul comerţului – în cazul societăţilor reglementate de Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
  • Sediul;
  • Datele cu caracter personal ale reprezentantului legal.

 

         Dovada calității de persoană juridică  se poate face cu următoarele documentele: Ex: SRL- certificat constatator emis de ONRC, ONG - extras la zi din Registrul Asociațiilor și Fundațiilor, încheiere judecătorească de ședințe din care rezultă că este înscris în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor, club sportiv-  hotărâre judecătorească înfiintare, hotărâre Consiliu local, certificat de identitate sportiv, conform Legii nr. 69/2000, UAT…. sau Comuna…..- certificat de înregistrare fiscal, Legea nr. 2/1968 sau Monitorul Oficial, etc.)

      OBȚINEREA FORMULARULUI STANDARD MULTILINGV

     Formularul standard multilingv este formularul care însoțește certificatul de cazier judiciar, folosit pentru traducerea acestuia, eliberat pentru o persoană care nu este înscrisă în cazierul judiciar, de către autoritățile române competente, pentru a fi prezentat în fața autorităților unui alt stat membru al Uniunii Europene.

     Persoana îndreptățită care solicită formularul standard multilingv este titularul certificatului de cazier judiciar sau persoana împuternicită, potrivit legii.

     Cererea pentru eliberarea formularului standard multilingv poate fi depusă în același timp cu cererea pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar, sau la o dată ulterioară, situație în care este necesară prezentarea certificatului de cazier judiciar emis anterior, însă nu mai târziu de expirarea acestuia (6 luni de la data eliberării).

    Formularul standard multilingv nu poate fi eliberat pentru persoanele înscrise în cazierul judiciar (cunoscuți cu antecedente penale).

    Formularul standard multilingv se eliberează, de regulă, pe loc, sau în cel mult 3 zile lucrătoare de la data solicitării.

                                                ALTE INFORMAȚII DE INTERES...


    În situaţia în care certificatul de cazier judiciar se solicită pentru depunere la dosarul de graţiere individuală, poate fi solicitat de către persoana condamnată, copiii, apărătorul ori reprezentantul legal al acestea, soţul persoanei condamnate, ascendenţii, fraţii ori surorile celui condamnat sau ai soţului acestuia, care trebuie să-şi demonstreze calitatea.

    Acte necesare pentru persoana condamnată, dacă cererea se depune personal:

    - actul de identitate în original al persoanei condamnate;

   Acte necesare pentru deponent, altul decât persoana condamnată:

    - actul de identitate în original al deponentului;

    - împuternicire avocațială, certificat de căsătorie/naștere, în original (acte care fac dovada calității deponentului)

       În situaţia în care certificatul de cazier judiciar este necesar pentru Registrul Operatorilor Intracomunitari, în document se înscriu pe lângă sancţiunile penale din hotărârile judecătoreşti rămase definitive şi date notate în mod provizoriu privind persoanele fizice sau juridice faţă de care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale.
      Persoanele domiciliate în străinătate pot solicita eliberarea certificatului de cazier judiciar prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.  De asemenea, la cererea motivată a persoanelor aflate în străinătate, misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României pot elibera, după efectuarea verificărilor necesare în bazele de date, adeverinţe în care consemnează rezultatele verificărilor.
   Aceste adeverinţe au valoarea juridică a unui certificat de cazier judiciar și se utilizează exclusiv în străinătate.
   Pentru situaţiile în care cererea este depusă prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României, certificatul de cazier judiciar se eliberează în cel mult 30 de zile de la data depunerii, iar în cazul adeverinţelor în termen de 10 zile de la data solicitării.

   Certificatul de cazier judiciar se eliberează, de regulă, pe loc, sau în cel mult 3 zile lucrătoare de la data solicitării, iar acesta este valabil 6 luni de la data emiterii şi numai în scopul pentru care a fost eliberat.

    Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum şi entităţile fără personalitate juridică nu au obligaţia de a aplica ştampila pe declaraţii, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri depuse la instituţiile sau autorităţile publice ori emise sau încheiate în relaţia cu instituţiile sau autorităţile publice.

 

   OBŢINEREA CERTIFICATULUI DE INTEGRITATE COMPORTAMENTALĂ DE CĂTRE PERSOANA FIZICĂ.
    

    În Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 522 din 26 iunie 2019, a fost publicată Legea nr. 118/2019 privind Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, precum și pentru completarea Legii nr. 76/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului Național de Date Genetice Judiciar.

    Acte necesare:          
    Pentru a obţine un certificat de integritate comportamentală, orice persoana fizică cu capacitate de exercițiu restrânsă (minor 14-18 ani) sau deplină (peste 18 ani), se prezintă la orice subunitate de poliție în care există ghișeu de cazier judiciar, cu următoarele documente:
    -  actul de identitate (cartea de identitate, buletinul de identitate, paşaport, cartea de identitate provizorie, certificat de înregistrare a cetăţenilor U.E., titlul de călătorie, carte de rezidenţă, carte de rezidenţă permanentă, permis de şedere temporară sau permanentă, legitimație de ședere temporară, carnetul de identitate- pentru cetățenii străini), în original, aflat în termen de valabilitate;

 

    În situaţia în care certificatul de integritate comportamentală se solicită prin împuternicit:
     -  actul de identitate (cartea de identitate, buletinul de identitate, paşaport, cartea de identitate provizorie, certificat de înregistrare a cetăţenilor U.E., titlul de călătorie, carte de rezidenţă, carte de rezidenţă permanentă, permis de şedere temporară sau permanentă, legitimație de ședere temporară, carnetul de identitate- pentru cetățenii străini), în original, aflat în termen de valabilitate;

     -  împuternicire notarială sau împuternicire avocațială, în original

                           sau
     -  procura notarială autentificată în limba română, în original sau procura notarială încheiată în străinătate în altă limbă decât în limba română, în original care trebuie tradusă de un traducător autorizat în România. Procura încheiată în străinătate va fi autentificată prin misiunile diplomatice sau ofiicile consulare ale României ori de către un notar, cu respectarea cerințelor legalizării actelor oficiale străine. Procurile întocmite în Republica Moldova sau de ambasadele Republicii Moldova, în limba română, sunt acceptate ca valabile fără vreo altă supralegalizare. Conţinutul procurii trebuie formulat în termeni clari, din care să rezulte persoana care a fost mandatată, scopul şi durata mandatului.

      Soluționarea cererilor entităților prevăzute la art. 17 al. (2), art. 18 al. (1) și (3) din Legea 118/2019.

      Entitățile prevăzute la art. 17 și 18 din Legea 118/2019 depun cererile la locul de naștere al persoanei verificate, pe bază de adresă.

         Art. 17.- (2) Instituțiile publice și organele de specialitate ale administrației publice, centrale și locale, pot obține o copie de pe Registru în aceleași condiții în care pot obține, potrivit Legii 290/2004 republicată, cu modificările și completările ulterioare, extrasul de pe cazierul judiciar.

         Art. 18. - (1) Instituțiile din sistemul de învățământ, sănătate sau protecție socială, precum și orice entitate publică sau privată a cărei activitate presupune contactul direct cu copii, persoane în vârstă, persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane vulnerabile ori care presupune examinarea fizică sau evaluarea psihologică a unei persoane au obligația de a solicita persoanelor cu care încheie raporturi de muncă, contracte de voluntariat sau alte asemenea raporturi prezentarea certificatului de integritate comportamentală.
         (3)  Cu acordul persoanei verificate, entitățile prevăzute la alin.(1) pot solicita o copie de pe Registru în aceleași condiții în care se poate obține, potrivit Legii nr. 290/2004,  republicată, cu modificările și completările ulterioare, extrasul de pe cazierul judiciar.

         Adresa instituţiilor trebuie să fie însoțită de cererile persoanelor pentru care se face verificarea şi de acordul expres al persoanei verificate. Acordul persoanei se prezumă a fi luat:
     - dacă la adresă se anexează un document scris de persoana verificată prin care își exprimă acordul;
    - dacă entitatea solicitantă precizează în cuprinsul adresei că a obținut acordul persoanei/persoanelor verificate pentru prelucrarea datelor cu caracter personal și obținerea adeverinței.

     Adresele primite de la entitățile prevăzute în art. 18 se restituie dacă în cuprinsul acestora nu se menționează temeiul legal în baza căruia efectuează verificările, precum şi lipsa acordului persoanei/persoanelor.

      Certificatul de integritate comportamentală se eliberează, de regulă, pe loc, sau în cel mult 3 zile lucrătoare de la data solicitării, iar acesta este valabil 6 luni de la data emiterii şi numai în scopul pentru care a fost eliberat.


                                                                         ATENȚIE!

        Recomandăm tuturor persoanelor care doresc să obțină certificatul de cazier judiciar/integritate comportamentală  în vederea depunerii la dosare de concurs, angajare, licitație, etc., la instituțiile publice și organele de specialitate ale administrației publice (primării, instituții din sistemul de învațământ, sanătate, S.R.P.C.I.V., D.G.A.S.P.C., etc.) să solicite acestor instituții obținerea extrasului de pe cazierul judiciar sau a certificatului de integritate comportamentală, în baza consimțământului expres al persoanei pentru care se efectuează verificări specifice, în acest fel cetățeanul nemaifiind obligat să se prezinte la ghișeu pentru solicitarea/eliberarea/ridicarea certificatului de cazier judiciar sau a certificatului de integritate comportamentală.

      În conformitate cu prevederile Legii 290 din 2004 privind Cazierul Judiciar, cererile pentru eliberarea Extrasului de pe Cazierul Judiciar pot fi completate și transmise doar de către instituțiile publice unde urmează a fi folosite, fiind INTERZISĂ transmiterea lor de către persoanele fizice!