EVALUAREA ACTIVITĂŢII DESFĂŞURATE DE

INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEŢEAN MEHEDINȚI

ÎN ANUL 2019

 

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mehedinţi, prin activităţile desfăşurate, a urmărit îndeplinirea obiectivelor stabilite în Programul de Guvernare pentru perioada 2017–2020 şi a priorităţilor Poliţiei Române, având ca obiective principale:

  • creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni, prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală;
  • asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri  în domeniile de referinţă: evaziunea fiscală, achiziţiile publice, contrafacerea de mărfuri, contrabanda şi protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene;
  • reducerea riscului rutier;
  • dezvoltarea cooperării intra şi interinstituţionale;
  • gestionarea eficientă a resurselor umane, financiare şi materiale necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale a unităţii;

 

COMBATEREA CRIMINALITĂȚII

 

La nivelul judeţului Mehedinți principala caracteristică a indicatorilor statistici este reprezentată de o creştere procentuală de 4,41% a infracţionalităţii sesizate, fiind înregistrate 7974 fapte în anul 2019, față de 7.637 în anul anterior (-337 fapte).

 

Evoluția indicatorilor se prezintă astfel:

  • infracţiunile judiciare au crescut cu 9,72% (428 fapte);
  • infracţiunile economico-financiare s-au diminuat cu 22,22% (-184 fapte);
  • infracţiunile de altă natură au crescut cu 3,86% (93 fapte).

 

 

 

După natura faptelor penale sesizate, situaţia se prezintă astfel:

Creşteri, comparativ cu anul 2018, au înregistrat următoarele genuri de infracţiuni:

  • infracţiuni contra persoanei (+17,80%),
  • tâlhării (+14.29%),
  • infracţiunile contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice (+14,67%),
  • infracţiunile de furt din locuinţe (+11.68%).

 

 

 

 

Scăderi au fost înregistrate la următoarele genuri de infracţiuni:

  • infracţiunile contra patrimoniului (-3,06%),
  • infracţiunile de furt (-2,76%),
  • infracţiunile privind nerespectarea regimului armelor, muniţiilor, materialelor nucleare şi al materiilor explozive (-21,25%),
  • evaziunea fiscală (-48,08%),
  • infracţiunile de înşelăciune (-14,88%)

 

În ceea ce priveşte infracţionalitatea constatată se observă o diminuare cu 6,28% (-111 fapte) faţă de anul 2018, de la 1767 fapte în anul precedent la 1656 fapte în perioada supusă analizei.

Situaţia se prezintă astfel:

  • infracţiunile economico-financiare au scăzut cu 23,33% (-49 fapte);
  • infracţiunile judiciare s-au diminuat cu 5,01% (-36 fapte);
  • infracţiunile de altă natură s-au redus cu 3,09% (-26 fapte).

 

 

 

    

Pe genuri de infracţiuni se constată creşteri la următoarele fapte:

  • infracţiunile contra patrimoniului (+0,92%),
  • infracţiunile de furt din societăţi comerciale (+12 fapte),
  • infracţiunile de furt din autovehicule (+5 fapte),
  • infracţiunile de fals în înscrisuri (+10,71%),
  • infracţiunile contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice (+5 fapte),
  •  infracţiunile incriminate de Codul Vamal  (+8 fapte).

 

 

 

 

La următoarele genuri de infracţiuni au fost înregistrate scăderi:

  • infracţiunile contra persoanei (-17 fapte),
  • infracţiunile de furt (-6,2%),
  • infracţiunile de furt din locuinţe (-52 fapte),
  • infracţiunile de nerespectarea regimului armelor, muniţiilor, materialelor nucleare şi al materiilor explozive (-22 fapte),
  • infracţiunile de evaziune fiscală (-34 fapte),
  • infracţiunile de înşelăciune (-5 fapte).

 

SIGURANŢA COMUNITĂŢII

 

Prevenirea şi combaterea criminalităţii stradale a constituit un obiectiv important pentru  polițiștii mehedințeni, atât în mediul urban cât și în mediul rural.

Ce trebuie subliniat este faptul că, după intrarea în vigoare a Ordinului de Protecție Provizoriu, în județ polițiștii de ordine publică au emis 98 de ordine provizorii din care 43 au fost în mediul urban și 55 în mediul rural.

Pregătirea antiinfracţională și atragerea cetăţenilor în sprijinirea efectivelor de ordine publică din teren au constituit elemente esențiale în menținerea infracționalității stradale la un nivel relativ redus.

 În anul 2019, la nivelul Inspectoratului de Poliţiei Judeţean Mehedinţi au fost sesizate 255 fapte stradale, cu 1,59% mai puține decât în anul 2018.

Dintre acestea 232 infracțiuni stradale sesizate în perioada de referință au fost comise în mediul urban (91% din total) și 23 în mediul rural (9%).

Poliţiştii au constatat în flagrant 50 de infracţiuni stradale43 fiind pe raza de competență a Poliției municipiului Drobeta Turnu Severin și 4 pe raza Poliției orașului Strehaia.

 

CRIMINALITATEA ÎN MEDIUL RURAL

 

Criminalitatea sesizată în mediul rural a cunoscut un trend ascendent, fiind sesizate 3949 fapte de natură penală cu 377 mai multe față de anul 2018, când au fost sesizate 3572 infracţiuni, creşterea procentuală fiind de 9.54%      

Din totalul celor 3949 infracțiuni sesizate în mediul rural, 217 sunt de natură economico-financiară (în scădere cu 22 fapte față de cele 239 sesizate, în anul 2018), 2526 sunt de natură judiciară (în creștere cu 351 fapte față de cele 2175, în anul 2018) și 1206 sunt de altă natură (în creștere cu 48 fapte față de cele 1158, în anul 2018).

 

În urma analizei principalelor segmente de criminalitate din mediul rural, situaţia infracţiunilor sesizate în anul 2019 este următoarea:

  • infracțiunile contra patrimoniului sesizate la nivelul mediului rural în anul 2019 au crescut cu 50 fapte fiind sesizate 1349 fapte, față de cele 1299 sesizate în anul precedent ;
  • infracțiunile contra persoanei  au crescut cu 218 de fapte, de la 1208 la 1426  (+218/ +18,04%) ;
  • infracţiunile prevăzute în  Codul silvic  au crescut de la 313 fapte în 2018, la 316 (+3/+0,95%) în perioada analizată.

 

CRIMINALITATEA CONTRA PATRIMONIULUI

 

Din analiza indicatorilor statistici a rezultat reducerea procentuală cu 3,06% a infracționalității sesizate contra patrimoniului.

Infracțiunile de furt au cunoscut o scădere procentuală cu 2,76 %.

Comparativ cu anul 2018, în perioada analizată, se înregistrează scăderi la furturile din societăți comerciale, din buzunare, poșete și genți şi din autovehicule.

 

INVESTIGAREA CRIMINALITĂŢII ECONOMICO – FINANCIARE

 

Serviciul de Investigare a Criminalității Economice este una dintre structurile cu un rol important în îndeplinirea obiectivelor asumate la nivel guvernamental, în contextul diversificării infracţionalității de natură economico-financiară și a prejudiciilor importante aduse bugetului de stat.

Maniera de abordare a criminalităţii economice a constat în direcţionarea eforturilor pentru asigurarea unui climat de legalitate a mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene.

În anul 2019, la nivelul Inspectoratului de Poliției Județean Mehedinți, infracţiunile sesizate de natură economico – financiară prezintă o scădere cu 22,22% (-184 fapte), reprezentând 8% din totalul infracţiunilor înregistrate la nivelul inspectoratului.

În ceea ce priveşte activitatea de constatare a infracţiunilor de natură economico – financiară, eforturile poliţiei economice a condus la creşterea cu 32% a infracțiunilor de fals pentru care s-a dispus începerea urmăriri penale și cu 200% a infracțiunilor privind dreptul de proprietate intelectuală.

În cauzele penale instrumentate s-a recuperat suma de 5.106.320 lei.

 

ACTIVITATEA ÎN DOMENIUL SILVIC ŞI PISCICOL

 

Prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional în sectorul silvic constituie o preocupare majoră a poliţiei, în condiţiile în care acesta tinde să devină din ce în ce mai complex, având implicaţii deosebite asupra mediului înconjurător, ecosistemului şi economiei naţionale.

În contextul acţiunilor organizate la nivel național pentru prevenirea şi combaterea ilegalităților din domeniul silvic s-a acţionat în sistem integrat fiind executate 1279 controale din care 1035 controale organizate pe linia circulaţiei materialului lemnos , 44 în fondul forestier18 pe linia provenienţei, prelucrării, depozitării şi valorificării materialului lemons iar diferenţa fiind reprezentată de alte controale în domeniul silvic.

În cadrul acestor acţiuni au fost constatate 356 infracțiuni la regimul silvic şi au fost aplicate 244 sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 138.000 lei.

Pe linie de piscicultură au fost sesizate 24 de infracţiuni în urma celor 65 de acţiuni organizate şi 448 controale efectuate.

 

SIGURANŢA PARTICIPANŢILOR LA TRAFIC

 

În anul 2019 obiectivul prioritar al poliţiştilor rutieri a rămas reducerea riscului rutier pe pricipalele artere de circulație ale judeţului Mehedinţi, urmărind atât prevenirea evenimentelor rutiere cât şi asigurarea unui trafic rutier fluent si civilizat.

În perioada analizată situația statistică indică producerea a 175 accidente grave de circulaţie soldate soldate cu decesul a 26 de persoanerănirea gravă a altor 176 respectiv rănirea uşoară a 91 de persoane. Prin comparație, în anul 2018 au fost înregistrate 165 accidente grave în urma cărora 34 persoane au decedat, 151 au fost rănite grav şi 89 au fost rănite uşor.

Principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave pe raza județului Mehedinţi sunt neacordare de prioritate vehicule, abateri bicicliști şi viteza neadaptată la condițiile de drum.

Pentru anul 2020 este necesară continuarea aplicării măsurilor implementate în anul anterior, adaptate situației operative pe linie de rutieră cât și stabilirea unor noi strategii care  deja au fost identificate şi implementate cu prioritate, de conducerea inspectoratului.

 

PREVENIREA ŞI COMBATEREA FAPTELOR DE NATURĂ PENALĂ SAU CONTRAVENŢIONALĂ LA REGIMUL ARMELOR , MUNIŢIILOR ŞI MATERIILOR EXPLOZIVE

 

Poliţiştii serviciului de profil din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean  Mehedinți au desfășurat activități de prevenire și combaterea faptelor ilegale în domeniul de responsabilitate, atât în cadrul planurilor naționale de acțiune cât și cu ocazia activităţilor zilnice.

În ceea ce priveşte infracţiunile de nerespectarea armelor şi muniţiilor, faţă de anul 2018 se constată o scădere de 17 infracțiuni la sesizate și infracțiuni la cele constatate.

Referitor la infracțiunile privind fondul cinegetic și protecția vânatului se constată o creștere de 12 infracțiuni la cele sesizate și o scădere cu infracțiuni la cele constatate, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

 

ACTIVITĂŢI DESFĂŞURATE DE POLIŢIŞTII CRIMINALIŞTI

 

În perioada analizată criminaliştii au participat la 93 acţiuni şi la 322 alte activităţi (percheziţii, reconstituiri, experimente judiciare, recunoaşteri din grup, conduceri în teren).

Au fost amprentate 1.138 persoane ce nu figurau în evidenţele poliţiei, majoritatea fiind persoane bănuite de comiterea unor infracţiuni judiciare.

În domeniul cercetării la fața locului, ridicării si valorificării urmelor și mijloacelor materiale de probă, în anul 2019, efectivele de criminalistică s-au deplasat în teren la 1.933 cazuri pentru efectuarea cercetării unde au identificat şi ridicat 8.198 urme criminalistice.

În perioada analizată, criminaliștii au întocmit 254 rapoarte de expertiză şi de constatare criminalistică. De asemenea au examinat 7.246 materiale, activitate care a contribuit la identificarea a 92 persoane bănuite de săvârșirea unor infracțiuni.

    

SPRIJINIREA COMUNITĂŢII

 

În anul 2019, Serviciul Cazier Judiciar, Statistici şi Evidenţe Operative a eliberat 25.569 certificate de cazier judiciar.

Începând cu luna iulie a anului 2019 a intrat în vigoare Legea 118/2019 privind Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, în baza căreia se eliberează certificatele de integritate comportamentală (adeverințe), în perioada analizată fiind eliberate 4.582 astfel de documente.

 

PREVENIREA CRIMINALITĂŢII

 

În concordanţă cu cele trei domenii de acţiune prioritare stabilite de Poliţia Română la nivelul instituției au fost derulate activităţi în cadrul celor 3 programe naţionale prioritare de prevenire a delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor, de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului şi prevenire a violenței în familie.

Activitățile desfășurate în cursul anului 2019 au totalizat 259 de întâlniri cu grupuri țintă, ședințe, prelegeri și dezbateri, distribuiri de  materiale cu recomandări preventive,  beneficiari fiind  peste 11.775 cetăţeni, elevi, cadre didactice, părinţi, persoane vulnerabile, gestionari şi administratori, precum şi alte categorii sociale cu risc crescut de victimizare.

 

SIGURANŢA ÎN UNITĂŢILE DE ÎNVĂŢĂMÂNT

 

Siguranţa în unităţile de învăţământ, prevenirea victimizării minorilor, a delincvenţei juvenile şi siguranţa celor care le frecventează, reprezintă preocupări primordiale ale Poliţiei Române în fiecare an şcolar.

Pentru creşterea gradului de siguranţă al elevilor şi cadrelor didactice, poliţiştii mehedinţeni au desfăşurat următoarele activităţi:

 

  • 251 activități preventive desfășurate pentru prevenirea și combaterea delicvenței juvenile;
  • 98 participări la ședințe cu cadrele didactice/cu părinții;
  • 88 acţiuni pentru prevenirea şi combaterea absenteismului;
  • 78 informări către alte instituții (administrație locală, inspectorat școlar, unități școlare;
  • 64 alte acțiuni organizate în zona unităților de învățământ;
  • intervenții la sesizări prin SNUAU 112.

 

SUPORT LOGISTIC

 

În prezent unitatea noastră dispune de 287 autovehicule, având un plus de 22 autospeciale comparativ cu anul trecut, dintre acestea 273 sunt în exploatare.

În prezent, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mehedinţi are un grad de dotare cu autovehicule de 72,14% din tabela de înzestrare a unităţii.

În anul 2019, poliţiei mehedinţene i s-au repartizat 26 mijloace de transport.

 

Obiectivul strategic al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedinţi, pentru anul 2020 este asigurarea unui nivel optim de siguranţă publică la nivelul judeţului Mehedinţi, fapt pentru care au fost stabilite următoarele priorităţi de interes local:

  • Cresterea gradului  de siguranţa si protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală si siguranţa transporturilor pe raza de competență a IPJ Mehedinți;
  • Destructurarea grupurilor/grupărilor infracţionale de pe raza județului Mehedinți;
  • Asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene pe raza județului Mehedinți;
  • Asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale, financiare şi informaţionale necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale ale Inspectoratului de Poliţie al Judeţean Mehedinţi.
  • Consolidarea relaţiilor interinstituţionale cu partenerii profesionali ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţean Mehedinţi, în principal cu unităţile de parchet şi instituţiile cu atribuţii similare în domeniul ordinii şi liniştii publice.
  • Consolidarea capacităţii de intervenţie a poliţistului - element esenţial pentru asigurarea securităţii cetăţeanului.
  • Adaptarea activităţii  Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedinţi la realităţile, nevoile şi schimbările din societate, activitate ce va fi guvernată de principiul  transparenţei şi echidistanţei.